top of page

(VOGEL)FOTOGRAFIE IN ZUID-AFRIKA (DEEL 1/2)

Klik op de foto's in dit blog voor een weergave op 100% formaat

Zuid-Afrika

 

Met een eigen auto door Zuid-Afrika reizen geeft een enorme vrijheid. Voor natuurfotografie is die vrijheid een vereiste om kansen te pakken als ze zich voordoen. In dit blog een verslag van mijn ervaringen in Zuid-Afrika, met tips over reizen in dit prachtige land, favoriete plaatsen, technieken en natuurlijk fotografische resultaten.

Blauwe kraanvogel
De vlag van Zuid-Afrika

De blauwe kraanvogel (Anthropoides paradiseus) is het symbool van Zuid-Afrika en kan gezien worden op open (landbouw)vlaktes.

Voorbereiding

 

Met 950 vogelsoorten en 400 zoogdieren is een voorbereiding aan zuidelijk Afrika onontbeerlijk. Daarvoor heb ik 2 reisgidsen gebruikt. De Princeton Field Guide 'Birds of Southern Africa' (Princeton, New Jersey; ISBN 978-0-691-15225-7; prijs ongeveer EURO 32,=) en 'Stuart's Field Guide to Mammals of Southern Africa' (Struik Nature, Cape Town; ISBN 978-1-77584-111-1; prijs ongeveer EURO 25,=) zijn handzaam, compleet en voorzien van prachtige tekeningen en/of foto's.

Princeton vogelgids
Stuarts zoogdierengids

De beide veldgidsen die ik heb gebruikt bij de voorbereidingen voor mijn eerste reizen naar Zuid-Afrika.

De verscheidenheid aan biotopen in Zuid-Afrika is ongekend. Van de wilde nationale parken als Kruger National Park, Mlilwane in Swaziland, de Indische Oceaankust bij St. Lucia, de Atlantische Oceaankust bij Hermanus en het Kaaps schiereiland tot het boomloze halfwoestijnlandschap van de Karoo. Elk van deze biotopen heeft zijn eigen populatie, zowel wat betreft fauna als flora. De eerste reis die mijn vrouw en ik maakten was gericht op het verkennen van enkele van deze biotopen. Met de eigen auto door Zuid-Afrika reizen is uitstekend te doen. Links rijden is het meest opvallende verschil met het Nederlandse verkeer. Verder wordt er rustig gereden en is de drukte op de weg vaak een stuk minder dan in Nederland. De wegen zijn in het algemeen uitstekend te berijden met een normale auto, eventueel met een auto die wat meer chassishoogte heeft (2x2). Een 4x4 is alleen nodig voor specifieke gebieden (hooggebergte of afgelegen, drassig gebied met onverharde wegen. Als oriëntatie onderstaand het traject dat we gereisd hebben tijdens onze eerste reis voor een kennismaking met een grote verscheidenheid aan biotopen. Per biotoop in dit blog een fotografisch verslag.

Route oostelijk Zuid-Afrika
Route westelijk Zuid-Afrika

De reisroute waarbij we een grote verscheidenheid aan biotopen konden bezoeken (bron: Google maps®).

Kruger National Park

 

Voor groot wild en een enorme verscheidenheid aan vogelsoorten is een bezoek aan een wildpark, in dit geval het Kruger National Park (KNP), eigenlijk een vast onderdeel van een reis naar Zuid-Afrika. Brede, vlakke wegen maken reizen door KNP eenvoudig. Een route via 'dirt roads' kan gekozen worden voor wat meer spanning in het reistraject.

Gnoes lopen naar de zonsondergang in centraal Kruger NP

A

Giraffes in het groen in zuidelijk Kruger NP

B

Twee landschappen in Kruger National Park. A. Gnoes lopen nabij Satara Rest camp de zonsondergang tegemoet. B. Giraffes staan in het groen in zuidelijk KNP.

Bruine muisvogel in netelige situatie
Vorkstaartscharrelaar is erg kleurrijk
Purperkuiftoerako met ton-sur-ton bes

A

B

C

Bruine muisvogel
Vorkstaartscharrelaar
Purperkuiftoerako

Een bruine muisvogel (A; Speckled mousebird; Colius striatus) in een stekelige situatie. Een vorkstaartscharrelaar (B; Lilac-breasted roller; Coracias caudatus) is een van de meest kleurrijke vogels in het KNP. Maar vlak ook de purperkuiftoerako (C; Purple-crested turaco; Tauraco porphyreolopha) niet uit. Zeker als ze zo aardig zijn om een besje te pakken dat precies kleurt bij hun oogring.

Leeuwen openen de jacht
Kudu volwassen man is beoogd prooi

Links van de auto keken de leeuwen plotseling op. Hadden ze ons in de gaten? Vast en zeker, maar de aandacht werd getrokken door de volwassenen kudu man aan de andere kant van de auto. De jacht werd geopend... en faalde jammerlijk. Geen kill dit keer.

Leeuwen knabbelen aan een gedode buffe

Maar later was het, bij een andere groep leeuwen, wel raak. Een buffel was het lijdend voorwerp. Aanschouwelijk onderwijs maakte voor de welpen meteen duidelijk dat dit een belangrijk moment was.

Nyala man

A

Impala man

B

Bushbuck man

C

Steenbok man

D

Negentien soorten antilopen en herten komen in het Kruger National Park voor. Niet allemaal even makkelijk waar te nemen en sommigen in een zeer klein verspreidingsgebied. Hier foto's van rammen van de  A. nyala (Tragelaphus angasii); B. impala (Aepyceros melampus); C. bushbuck ( Tragelaphus sylvaticus) en D. steenbok (Raphicerus campestris).

Zuidelijke hoornraaf
Geelsnaveltok

A

B

Zuidelijke hoornraaf
Geelsnaveltok
Grijze tok

C

Grijze tok

In Zuid-Afrika komen 6 soorten hoornraven, neushoornvogels en tokken voor. Hier de A. zuidelijke hoornraaf; B. de zuidelijke geelsnaveltok (met bes) en C. de grijze tok (met insect als prooi).

Luipaard met hang-over

Zelf een luipaard ontdekken is een mooie ervaring. Zeker een luipaard met een hang-over.

Roodsnavelossenpikker op buik graffe
Blauwe gnoe in rood avondlicht

A

B

Roodsnavelossenpikker
Wrattenzwijn kopportret
Kuiffrankolijn met jong
Kapgier
Groenstaartglansspreeuw

C

D

E

F

Kuiffrankolijn
Kapgier
Groenstaartglansspreeuw
Buffel: grumpy old men

G

Vervet aap

H

Olifant: kudde bij Timbavati

I

Zomaar onderweg.

A. Roodsnavelossenpikker  (Buphagus erythrorhynchus) op buik van een giraffe (let op het enorme aantal parasieten op de buik!).

B. Blauwe gnoe (Connochaetes tuarinus) in warm avondlicht.

C. Wrattenzwijn (Phacochoerus africanus) foerageert onverstoorbaar verder tot het echt donker is.

D. Kuiffrankolijn (Dendroperdix sephaena) met jong neemt een elegante pose aan.

E. Kapgier (Necrosyrtes monachus).

F. Groenstaartglansspreeuw (Lamprotornis chalybeus).

G. Grumpy old men, eenzame buffels (Syncerus caffer)): te oud om de kudde te volgen.

H. De vervetaap (Chlorocebus pygerythrus) is brutaal.

I. Olifantenkudde in Timbavati Private Game Reserve, onderdeel van het Greater KNP.

Olifant: matriarch

Kusten

 

Zuid-Afrika heeft een 2800 km lange kustlijn. Ten oosten van Kaap Agulhas (dus niet bij Kaap de Goede Hoop) wordt de kustlijn gevormd door de Indische Oceaan, ten westen door de Atlantische Oceaan. Deze kustlijn is sterk gevarieerd. De kustlijn leent zich uitstekend voor landschapsfotografie, maar is ook rijk aan dierenleven.

Zonsondergang bij Gansbaai
Flamingo foerageert bij Hermanus

Zonsondergang bij Gansbaai/De Kelders. De landschapsopname gemaakt met een combinatie van een 0,9 + 0,6 stop hard grijsverloopfilter én een Big Stopper. De flamingo's foerageren in een lagune tussen Gansbaai en Hermanus.

Kust Indische Oceaan bij St. Lucia
Nijlpaarden bij St. Lucia

Kust van de Indische Oceaan bij St. Lucia. Het iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia is een waterrijk natuurpark met veel verschillende habitats. Onder andere vlakbij St. Lucia huist een grote populatie nijlpaarden.

Overzicht Stony Point bij Betty's Baai
Zwartvoetpinguïn met nestmateriaal
Zwartvoetpinguïn
Klipdas met jeuk
Klipdas kopportret

Op verschillende plekken aan de kust bevinden zich pinguïnkolonies. Onder andere bij Stony Point/Betty's Baai (een uur oostelijk van Kaapstad). De zwartvoetpinguïn (Spheniscus demersus) huist daar samen met een naast familielid van de olifant en de zeekoe: de klipdas (Procavia capensis). Ook aanwezig in grote aantalen zijn vier soorten aalscholvers: de witborstaalscholver (Phalacrocorax lucidus), de kustaalscholver (P. neglectus) , de Kaapse aalscholver (P. capensis) en de kroonaalscholver (P. coronatus).

bottom of page