top of page

(VOGEL)FOTOGRAFIE IN ZUID-AFRIKA (DEEL 2/2)

Klik op de foto's in dit blog voor een weergave op 100% formaat

Zuid-Afrika

 

In deel 1 van het blog hebben we al verschillende delen van Zuid-Afrika bezocht, het Kruger National Park en de kustlijn stonden daar in het middelpunt. In dit tweede deel van het blog bezoeken we de Karoo, lopen we rond in Mlilwane, nemen een kijkje op het Kaaps schiereiland en duiken in de parken bij de grote steden van Zuid-Afrika. Want ook daar is veel, heel veel, te genieten.

Kaapse suikervogel man met lang staart

De man van de Kaapse suikervogel (Promerops cafer) heeft een enorm lange staart die tot 3 maal de lengte van zijn lichaam kan groeien. Aanwezig in Kirstenbosch botanische tuin bij Kaapstad .

Karoo

De Karoo is de halfwoestijn die een groot deel van Zuid-Afrika bedekt. Het is een kaal, boomloos landschap dat desondanks vol leven zit. De Kleine  Karoo rond Oudtshoorn is minder kaal dan de noordelijker gelegen Grote Karoo.

Zonsopkomst boven Oudtshoor

Prachtige zonsopkomst bij Oudtshoorn in de Kleine Karoo.

Stokstaartjes kolonie bij Oudtshoorn

Stokstaartjes (meerkat; Suricatta suricata) zijn bewoners van de Karoo. Kansloos om ze mooi te fotograferen zonder begeleiding. De gidsen kennen de groepen stokstaartjes vaak al jaren voordat ze zich durven te tonen. Deze foto is gemaakt tijdens een gegidste trip naar een kolonie nabij Oudtshoorn. Voor de goede orde, net als alle andere dieren op deze site en in dit blog, dit zijn volledig vrij levende, wilde dieren.

Zanghavik vliegt voorbij
Zanghavik

De zanghavik (Melierax canorus) is een indrukwekkende verschijning. Dit exemplaar had  in de buurt van Robertson een mierennest naast de weg ontdekt dat in een half uur tijd 'leeg' gegeten werd. Vanuit de auto zag de zanghavik geen enkele bedreiging in de fotograaf.

Mlilwane Wildlife Sanctuary Swaziland

Het is bij een bezoek aan Zuid-Afrika zeker te overwegen om een natuurreservaat te bezoeken waar de mogelijkheid bestaat om vrij rond te lopen. logischerwijze ontbreken in die reservaten de grote jagers. Maar het vrije gevoel om rond te lopen en weer op een heel andere, creatievere manier te fotograferen is onovertroffen. Wij hebben die ervaring opgedaan in het Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland. Een vrij klein, maar erg mooi natuurgebied.

Zebra zwart wit
Zebra in tegenlicht
Zebra en profile

Driemaal een opname van een zebra. Binnen 5 minuten van elkaar gemaakt in Mlilwane. Door rond te lopen en met lichtval en compositie te wisselen kunnen volledig verschillende registraties van deze mooie soort worden gemaakt.

Impala en pecan in tegenlicht

Impalas in tegenlicht onder een pecanboom in Mlilwane, Swaziland.

Mlilwane waterpartij

De centrale waterpartij in Mlilwane. Vol krokodillen, dus wel even oppassen met rondlopen aan de waterkant. De witte stippen in de boom links op de foto zijn Afrikaanse heilige ibissen. 

C

Waterbuck man in Mlilwane

Volwassen man waterbuck (Kobus ellipsiprymnus) in Mlilwane met doorkijk op de kleurrijke vallei.

Bidsprinkhaan op aloebloem

Bidsprinkhaan op bloeiende aloe. Steeds als ik aan kwam lopen draaide de bidsprinkhaan achter de bloem. Pas na plaatsen van mijn camera op statief en gebruik van een afstandsbediening was ik hem (haar?) te slim af.

Parken en tuinen in steden

In veel grote steden zijn parken te vinden met allerhande natuurschoon. Om redenen van veiligheid zijn deze gebieden niet allemaal te bezoeken. Maar soms, bij even zoeken of geluk, kun je zomaar pareltjes treffen. Onderstaande foto's zijn gemaakt in het Korsman Bird Sanctuary midden in de wijk Benoni in Johannesburg. Een natuurgebied van een een kleine vierkante kilometer omsloten door bewoond gebied.

Zonsopkomst in Johannesburg

Een impressie van de Korsman Bird Sanctuary bij zonsopkomst met prachtig zacht licht een een mooie grondnevel. Flamingo's, spoorwiekganzen, nijlganzen en Afrikaanse heilige ibissen zijn in een oogopslag te herkennen.

Grijze wouw landt
Lijnenspel van heilige ibis

De grijze wouw (links) is in Zuid-Afrika, ook in stedelijk natuurgebied geen zeldzaamheid. Het mooie lijnenspel van de heilige ibissen op een dode boom (rechts) spreekt aan.

Slangenhalsvogel heeft beet
Helmparelhoen kopportret
Slangenhalsvogel

De Afrikaanse slangenhalsvogel (Anhinga rufa) heeft beet (links). Alomtegenwoordig: het helmparelhoen (Numida meleagris; rechts).

Kaapse lawaaimaker zingt
Fiscale vliegenvanger poseert mooi

De Kaapse lawaaimaker (Cossypha caffra) kondigt in oktober zingend het voorjaar aan (links). De Fiscale vliegenvanger (Sigelus silens) komt veel voor, maar is vaak vrij schuw. In de botanische tuin van Hermanus bleef dit exemplaar fijn zitten.

Een heel bijzondere tuin: Kirstenbosch Botanical Garden bij Kaapstad

 

Het Kaaps schiereiland is een uitgebreid natuurgebied met duidelijke invloeden van zee. Het bezoeken van het natuurgebied bij de Kaap de Goede Hoop levert mogelijk waarnemingen van bavianen, struisvogels, bontebokken en Kaapse bergzebra's. Onder Kaapstad ligt de Kirstenbosch Botanical Garden. Een grote botanische tuin op de hellingen van de Tafelberg. De hoeveelheid (bloeiende) planten en dieren die hier gezien kan worden in een prachtige setting is indrukwekkend. Onderstaand enkele foto's vanuit Kirstenbosch.

Twaalf apostelen

Zicht op de Twaalf Apostelen, de reeks van pieken van het Tafelbergmassief, vanaf Llandudno.

Kleine kraaghoningzuiger zingt vanaf protea
Kleine kraaghoningzuiger

De man van de kleine kraaghoningzuiger (Cinnyris chalybeus) zingt er lustig op los vanaf een protea.

Koningsprotea
Gele strelitzia variant

De familie van protea's heeft indrukwekkende bloemen. Links is de bloem van de enorme koningsprotea te zien. Aan de rechterkant een bloeiende strelitzia. Dit is een bijzondere variëteit. De gele kroonbladeren zijn afwijkend van de normaliter oranje variant. Deze gele variant is opgedragen aan Nelson Mandela tijdens zijn bezoek aan Kirstenbosch in 1996.

Kaapse suikervogel vrouw op protea
Kaapse suikervogel man in kleurrijke seting
Kaapse suikervogel is heel erg nieuwsgierig
Kaapse suikervogel juveniel

Veel tijd heb ik gestoken in het vastleggen van de Kaapse suikervogel. De vogel is niet schuw, maar met zijn lange staart lastig, vrij vast te leggen. Verrassend zijn de kleuren die je soms kan meenemen in de compositie. Net als het een verrassing was dat ik een juveniele suikervogel voor de lens kreeg. Nog geen lange staart, maar al helemaal de kop- en snavelvorm van de adulte suikervogel. En ook al een stiekem begin van een gele anaalstreek.

Malachiet honingzuigerman op protea
Malachiethoningzuiger

Schuw, maar o zo mooi. De malachiethoningzuiger. Hier het mannetje met zijn felgroene kleur en zijn lange staart op een protea.

Waterfiskalen hebben onderonsje met Kaapse cobra

Als afsluiting van dit blog over Zuid-Afrika een hoogtepunt. Een paartje waterfiskalen (Laniarius ferrugineus) maakte een hoop kabaal bij een struikje in Kirstenbosch. Na enkele minuten werd duidelijk waarom: er hield zich een Kaapse cobra schuil. De cobra zocht haastig betere dekking aan de overkant van het grasveld en werd ook daar nog lang op zijn huid gezeten door de waterfiskalen.

Tot zover.

Eric van Roon

bottom of page