top of page

VOGELFOTOGRAFIE IN WEST-CANADA

West-Canada

 

In de zomer van 2015 heb ik met mijn vrouw West-Canada bezocht voor een rondreis. Het grote aantal verschillende biotopen leverde in de rondreis van 4 weken 183 soorten op. In dit blog beschrijf ik de plekken waar het voor de vogelfotograaf goed toeven is. Als de lat voor kwalitatief goede (vogel) foto's hoog ligt, is een goede oriëntatie vooraf onontbeerlijk. Ik hoop dat dit blog kan helpen bij de voorbereiding van de reis van vogelfotografen die dit gebied gaan bezoeken. Alle opnames zijn gemaakt met een Canon 5DIII met Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM..

 

N.B. Alle foto's en figuren worden op groter formaat getoond door op de foto te klikken. Groter = mooier.

Foto 1. De route (bron: Google Maps)

De route & de belangrijkste locaties

 

Op de kaart in figuur 1 is de route aangegeven die we in 4 weken hebben gereden. Onderweg zijn we de volgende biotopen tegen gekomen (klikken op de link opent een Google Maps kaart met de exacte locatie waar onderstaande foto's zijn gemaakt of waar de auto kan worden geparkeerd om het gebied te voet in te gaan). Een uitgebreidere beschrijving van enkele van deze biotopen, met de daar gemaakte foto's volgt verderop in dit blog.

Vancouver Island, Tofino, Ucluelet, Pacific Coast en Clayoquot Inlet: Amerikaanse Zeearenden, Cederpestvogel, meeuwen.

Vancouver Island, Nanaimo, Buttertub Marshes: Binnenmeer met rietvogels, zangvogels, nachtzwaluwen en kolibries.

British Columbia, Kelowna plasdras bij Robert Lake: Amerikaanse kluut, grauwe franjepoot, diverse talingen, e.v.a.

British Columbia, Revelstoke: parklandschap naast de Columbia River: visarend, killdeerplevier, Amerikaanse zee-arend, lazuli bunting.

Vancouver Island: Tofino & Ucluelet

 

In twee woorden: Amerikaanse zeearenden. Zeker in Ucluelet vliegen deze reuzen tussen de huizen in het dorpje door. In Tofino zijn ze ook makkelijk en goed te zien. Hoogtepunt was een optreden van Amerikaanse zeearenden die restjes zalm van het wateroppervlak oppikten. Waar kwamen die restjes vandaan? Een enorme volwassen Californische zeeleeuwman (2m40; 500 kg) liet de stukjes achter nadat krabvissers visafval (?; prachtige zalmmoten!) in het water hadden gegooid.

Foto's 2 tot en met 5. Amerikaanse zeearend in de aanval in 4 stappen: focusen, aanvliegen, grijpen en wegwezen.

Foto 6. De  'boosdoener': een slordig dinerende, volwassen Californische zeeleeuw liet stukjes zalm op het water liggen

voor de Amerikaanse zeearenden.

Bosbewoners: spechten

 

Afhankelijk van het soort bos, tref je de daarbij behorende soorten spechten aan. De pileated woodpecker (Dryocopus pileatus) houdt zich vooral op in 'old growth forests', langbestaande bossen met grote bomen, op. De redbreasted sapsucker ((Sphyrapicus ruber) heeft een breder verspreidingsgebied. De northern flicker (Colaptes auratus) kan je overal tegenkomen, van stadsparkjes tot midden in grote bossen. Bij deze laatste soort even goed opletten in vlucht. De westelijke vorm heeft namelijk een rode onderkleur (red-shafted), de oostelijke vorm heeft een gele onderkleur (yellow-shafted). Heel goed te zien.

Foto's 7-9. Van links naar rechts: pileated woodpecker (groot!); pileated woodpecker family-gathering en een redbreasted sapsucker (rood!).

Foto 10. De northern flicker, misschien wel de mooiste specht die ik in Canada zag.

Revelstoke Centennial Park

 

Zomaar een stadspark aan de boorden van de Columbia River en de Illecillewaet River. Vol vogels, goed toegankelijk en met al zijn paden en rust altijd de mogelijkheid om het licht in de rug te krijgen voor de beste opnames. Hoogtepunten: cederpestvogels die elkaar het hof maakten door een besje steeds aan elkaar terug te geven, broedende en jagende visarenden en een groep killdeerpleviers langs het voetpad. Kijk maar.

Foto 11. Een visarend op jacht op de Illecillewaet River.

Foto 12. Cederpestvogel (Bombycilla cedrorum) aan tafel.

Foto 13. Killdeerpleveier (Charadrius vociferus) is alert.

Foto 14. Twee cederpestvogels maken elkaar het hof door het besje keer op keer aan elkaar terug te geven.  

Kelowna: Robert lake

 

Te noorden van Kelowna ligt Robert Lake. Prima bereikbaar met de auto, met een dun hekje langs het water, doet het denken aan Ezumakeeg.  Het is een bijzonder binnenmeer met een rand van plasdras. Het meer is interessant voor de daglijst. Een stevige lijst van enkele tientallen soorten, waaronder vele voor mij eerste waarnermingen, kon ik die dag bijschrijven. Het plasdrasrandje vlakbij is interessant voor de fotografie (aan het einde van de dag in verband met de stand van de zon).

Foto 17. Amerikaanse kluut flies by.

Foto 16. Cinnamon teal (Ana cyanoptera); man) al plasdrasstappend.

Foto 18. Kuikentjes in het veld met mams. Paps op de uitkijk voor gevaar. Een schitterende vogel: de Californische kwartel (Callipecla californica). Rond Kelowna hebben we ze vrij veel gezien. Fotograferen van deze schuwe vogel moet vanuit schuilhut of auto.

Foto 15.  Groepjes grote franjepoten (Phalaropus tricolor; Wilson's phalarope) liepen op korte afstand door het plasdrasgebied.  

Overal en nergens

 

Los van de opvallende biotopen met hun specifieke bewoners zijn onderweg, vanuit de auto of wandelend, vele soorten 'zomaar' te zien en te fotograferen. Onderstaand een impressie.

Foto 19.  De Steller's gaai (Steller's jay; Cyanocitta stelleri) is een luidruchtige, vaak schuwe vogel. Te vinden in veel verschillende biotopen. Vooral goed luisteren dus, om hem te zien.  

Foto 's 20-22. Anna's kolibrie (Calypte anna) in het wild (dus niet bij een feeder!). Het is lastig om deze schuwe vogeltjes te fotograferen. Maar met veel geduld  is het toch aardig gelukt omdat de kolibries er toch min of meer vaste zitplekken op na lijken te houden.

Foto 23. Clark's notenkraker is bij Moraine Lake allesbehalve een schuwe vogel.

Foto 24. De kalkoengier (Turkey vulture) kan overal opduiken. 

Nuttige boeken & sites

 

Een hobby als vogel- en natuurfotografie en dan ook nog naar West-Canada: een ideale combinatie!

 

Ter voorbereiding op een reis naar deze regio zijn de volgende sites en boeken mogelijk handig om te kennen:

 

- The Sibley guide to birds. D.A. Sibley. ISBN 978-0-679-45122-8. Te verkrijgen als uitgebreide gids maar ook als veldgids. Onontbeerlijk om alle soorten te kunnen determineren. LAg standaard in mijn auto.

 

-  http://birding.bc.ca/ : een algemene site voor 'birding in British Columbia'.

 

- http://www.birdingpal.org/britishc.htm : een site waarop namen en adressen te vinden zijn van vogelaars en vogelfotografen die beschikbaar zijn om een dag(deel) met je op pad te gaan. Vaak gratis, altijd nuttig.

 

-  http://www.jaspernationalpark.com/main/birdwatching-in-jasper-alberta.html : een site voor birdlife in de buurt van Jasper.

 

-  http://ebird.org/content/ebird/ : een site die het ebst vergelijkbaar is met waarnemingen. nl, maar dan voor het Amerikaanse continent.

 

-  http://fatbirder.com/links_geo/america_canada/british_columbia.html : een algemene site met locaties en beschrijvingen van waarnemingen, met veel links naar andere interessante sites

 

http://www.justbirding.com/index.html: een organisatie die (pelagische) vogeltrips organiseert. Ik heb er zelf geen gebruik van gemaakt maar wel gehoord dat het prima in orde is.

 

Tot zover.

 

Eric van Roon

bottom of page